Κύπελλο «Αφροδίτη» 2011

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου «Αφροδίτη 2011» το Σάββατο 28/5 στο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό. Οι αγώνες που πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχόμενη φορά και έχουν καθιερωθεί στα διεθνή δρώμενα της ξιφασκίας αφορούσε την κατηγορία Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τους 35 αθλητές από 14 χώρες. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ως φαβορί ο Καναδός Bajgoric Tigran νούμερο 40 στην Παγκόσμια κατάταξη και ο Ισραηλινός Levit Doron νούμερο 99 στην Παγκόσμια κατάταξη. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχαμε με 9 αθλητές, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας για 2η χρονιά ήταν επισήμως απούσα. Οι 8 συμμετοχές από Ελλάδα προήλθαν από προσωπικές πρωτοβουλίες και έξοδα των ίδιων των αθλητών ή των Σωματείων τους.

Το φετινό τουρνουά χαρακτηρίστηκε ως το «Ισχυρότερο» από πλευράς επιπέδου και δυναμικότητας αθλητών. Παρόλα τα «μεγάλα» ονόματα που παρέλαυναν στη λίστα των συμμετοχών και την αναμενόμενη επιτυχία τους, είχαμε ευχάριστες εκπλήξεις και δυνατές μονομαχίες καθ’όλη τη διάρκεια των αγώνων. Στην 16αδα πλασαρίστηκε ο αθλητής μας Λουκαϊδης Νικόλας, που δυστυχώς είδε τις σκληρές του προσπάθειες να τερματίζουν στον αγώνα του με τον Καναδό Μπατζγκόριτς νικητή των αγώνων. Επίσης, μέσα στις εκπλήξεις ήταν ο αποκλεισμός του αθλητή από το Κιργιστάν, Αλεξάντερ Τσιέρνικ και του Βραζιλιάνου Άθου Σβάντες στους αγώνες της 8αδας, καθώς και του Ισραηλινού Ντόρον Λέβιτ από την τελική 4αδα. Την πιο ευχάριστη όμως έκπληξη αποτέλεσε η άνοδος του Ελλαδίτη Κοντογιάννη Αλέξανδρου στο βάθρο.

Η τελική τετράδα:
1. BAJGORIC Tigran     CAN
2. KONTOGIANNIS Alexandros     GRE
3. DRAGOMIR Liviu     ROU
3. HERPE Ido     ISR
——————————————–
16. LOUCAIDES Nicolas     CYP

Τις απονομές έκαναν ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων κ. Γεωργίου Γιώργος, ο πρόεδρος της ΚΟΞ κ. Χατζηαράπης Γιάννης, ο Γ.Γ. της ΚΟΞ κ. Οράτης Μάριος και η πρόεδρος του Σωματείου Ξιφασκίας Λεμεσού κα Νικολέττου Άντρη.

Οι αγώνες εξελίχθηκαν ομαλά από οργανωτικής πλευράς και αυτό φάνηκε στη θετική ανατροφοδότηση και ενθουσιασμό των αθλητών, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρίσκονται στην Κύπρο και του χρόνου. Αυτό αποτελεί τη μέγιστη επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κ.Ο.Ξ. τους τελευταίους μήνες για τη διοργάνωση των αγώνων.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα όμως πήραν οι μικροί ξιφομάχοι της Ακαδημίας του Σωματείου Ξιφασκίας Λεμεσού που χάρισαν χαμόγελα και ενθουσιασμό με την επίδειξη που παρουσίασαν πριν τους τελικούς.

Σημαντική ήταν η βοήθεια των χορηγών, που χωρίς την οικονομική τους στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο να γίνει αυτό το τουρνουά. Η Ομοσπονδία έχει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τον ΚΟΑ, την ΟΠΑΠ Κύπρου και τον Δήμο Λεμεσού για την οικονομική στήριξη και τους χορηγούς επικοινωνίας SuperSportFM, την εφημερίδα SportDay και το κανάλι CYSPORTS για την κάλυψη των αγώνων. Επίσης τους φωτογράφους, δημοσιογράφους και κανάλια που παρευρέθηκαν και που βοήθησαν στην προβολή της διοργάνωσης.

Τέλος η Ομοσπονδία ευχαριστεί όλους τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους, τα στελέχη των Επιτροπών και την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων αποτελούμενη από τους Εμμανουηλίδη Ηρακλή, Καραγιάννη Ελένη, Πήττα Ρίτσα, Παπαγιάννη Γιάννη και Νικολέττου Άντρη για την άψογη οργάνωση και επιτυχία των αγώνων.

Αποτελέσματα – Βαθμολογίες: