Κύπελλο «Αφροδίτη» 2008

Με μεγάλη οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Τουρνουά Ξιφασκίας «Κύπελλο Αφροδίτη» που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας με συμμετοχή 39 αθλητών από 8 χώρες.

Την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Κατσιαδάκης Εμμανουήλ ο οποίος πραγματικά εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση και την ετοιμότητα της Ομοσπονδίας να αναλάβει τέτοια διοργάνωση και να την φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Οι αγώνες έγιναν στην εντυπωσιακή σάλα του Πανεπιστημίου Κύπρου και ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της ΚΟΕ κ. Ουράνιου Ιωαννίδη.

Στο ξίφος μονομαχίας ανδρών αγωνίστηκαν 29 αθλητές με 13 συμμετοχές για την Κύπρο. Μεγάλη συμμετοχή είχαμε από το Ισραήλ το οποίο συμμετείχε με 6 αθλητές. Οι μονομαχίες ξεκίνησαν από τις 0900 το πρωί, με τους άνδρες να αγωνίζονται στον προκριματικό γύρο των ομίλων. Στους Κύπριους ξεχώρησαν ο Κουγιάλης Ανδρέας ο οποίος έκανε 3 νίκες στους 4 αγώνες και ο 14χρονος Γιαννάκη Κωνσταντίνος, ο νεαρότερος του τουρνουά, να επιτυγχάνει 2 νίκες στους 4 αγώνες.

Στον 2ο γύρο των νοκ-άουτ αγώνων καταφέραμε να βάλουμε 3 αθλητές μας στην 16άδα, Παπαγεωργίου Παναγιώτη, Τσάε Βειζό και Κουγιάλη Ανδρέα, όπου στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν για την βαθμολογούμενη 8άδα, ξεχώρησε η προσπάθεια του Κουγιάλη Ανδρέα ο οποίος έχασε στις λεπτομέρειες από τον Νορβηγό Cao Junjie με 15-13 και του Παπαγεωργίου Παναγιώτη ο οποίος έχασε από τον Ισραηλινό Shlepchenko Igor με 14-10.

Σειρά είχαν οι γυναίκες, όπου συμμετείχαν 10 αθλήτριες με 3 Κυπριακές συμμετοχές. Τα πράγματα εδώ ήταν πολύ πιο δύσκολα αφού αν και οι συμμετοχές ήτανε λίγες το επίπεδο των γυναικών ήταν πολύ υψηλό. Συμμετείχε η Ρουμάνα Alexandrou Simona me 36 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, η Fautsch Lis από το Λουξεμβούργο με 3 βαθμούς και η Σουηδέζα Barvestad Kinka με 2 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη.

Παρόλα αυτά η Μαντζουρίδου Γαβριέλλα κατάφερε να πλασαριστεί στην 8άδα με 1 νίκη στους 4 αγώνες. Στα νοκ-άουτ παιχνίδια όμως αποκλείστηκε από την καλύτερη του τουρνουά Alexandru με 15-4.

Οι αγώνες διακόπηκαν προσωρινά μέχρι τις 1700 για να διεξαχθεί η τελετή έναρξης των αγώνων. Στην τελετή παρευρέθηκαν από τον ΚΟΑ, ο Πρόεδρος κ. Καρτακούλλης Νίκος και ο διοικητικός λειτουργός κ. Αραούζος Δημήτρης, από την ΚΟΕ, ο πρόεδρος κ. Ιωαννίδης Ουράνιος, ο γραμματέας κ. Λόττας Χαράλαμπος και τα μέλη κ. Ματσουκάρης Κώστας και Βασιλείου Ανδρέας, από τον Δήμο Αγλαντζιάς, ο Δήμαρχος κ. Πέτρου Ανδρέας και αρκετοί δημοτική σύμβουλοι, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέλη του Διοικητικού συμβουλίου και ο υπεύθυνος του γραφείου αθλητισμού κ. Κρασιάς Μιχάλης, από την Ελληνική Ομοσπονδία ξιφασκίας ο πρόεδρος κ. Κατσιαδάκης Εμμανουήλ και πλήθος κόσμου που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών.

Η τελετή περιελάμβανε ένα μικρό χορευτικό, παρουσίαση των συμμετεχόντων χωρών και ομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, του Γ.Γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ξιφασκίας κ. Κατσιαδάκη Εμμανουήλ και του προέδρου της ΚΟΕ κ. Ιωαννίδη Ουράνιου ο οποίος κύρηξε και την έναρξη των αγώνων.

Ακολούθησε η παρουσίαση των 8 φιναλίστ και των διαιτητών και στη συνέχεια οι ημιτελικού και οι τελικοί.

Κατά τους ημιτελικούς που ακολούθησαν στις δύο κατηγορίες οι θεατές παρακολούθησαν πλούσιο και σπάνιο θέαμα για τα Κυπριακά δεδομένα. Ειδικότερα κατά την διεξαγωγή των τελικών η διαρρύθμιση και ο φωτισμός της πίστας των τελικών και των αθλητών ήταν εντυπωσιακός, δίνοντας μία ξεχωριστή αίγλη στην όλη διοργάνωση.

Η διαιτησία στους αγώνες έγινε από διεθνείς διαιτητές, οι οποίοι ορίστηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας.

Στην τελική κατάταξη το Ισραήλ μονοπώλησε στο ξίφος μονομαχίας ανδρών αφού κατέκτησε 3 από τις 4 θέσεις της 4άδας. Αναλυτικά:

1. AJZENSTAD Ido     ISR
2. KORTYANU Cosmin     ROM
3. LIS Daniel     ISR
3. SHLEPCHENKO Igor     ISR
———————————-
10. KOUYIALIS Andreas     CYP
14. CAI Weizhou     CYP
16. PAPAGEORGIOU     CYP
18. PAPAYIANNIS     CYP
19. YIANNAKI     CYP
20. ENOTIADES     CYP
21. LOUCAIDES     CYP
22. CAI Paris Limin     CYP
———————————–
23. INDIANOS     CYP
24. DEMETRIOU     CYP
25. ANGELIDES     CYP
26. LIZIDES     CYP
27. HADJIEVANGELOU     CYP

Τις απονομές έκαναν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξιφασκίας Λευκωσίας κ. Ενωτιάδης Θεόδωρος, ο πρόεδρος της ΚΟΞ κ. Χατζηαράπης Γιάννης, εκ μέρους της ΚΟΕ ο κ. Λόττας Χαράλαμπος και εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ο κ. Κατσιαδάκης Εμμανουήλ.

Στο ξίφος μονομαχίας γυναικών νικήτρια αναδείχθηκε η Σουηδέζα Barvestad η οποία νίκησε στον τελικό την Ρουμάνα Alexandru με 15-13. Αναλυτικά:

1. BARVESTAD Kinka     SWE
2. ALEXANDRU Simona     ROM
3. FAUTSCH Lis     LUX
3. PERDIKA Despina     GRE
———————————–
8. MANTZOURIDOY     CYP
———————————–
9. KARAYIANNI     CYP
10. HADJITHOMA     CYP

Τις απονομές έκαναν ο αντιπρόεδρος της ΚΟΞ κ. Χρυσιλίου Κώστας, ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ. Κατσιαδάκης εμμανουήλ, εκ μέρους της ΚΟΕ ο κ. Λόττας Χαράλαμπος και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Κρασιάς Μιχάλης.

Πολλά ήταν τα κολακευτικά σχόλια των ξένων αθλητών και συνοδών που εκτός των άλλων δήλωσαν ότι συμμετείχαν στο καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Β’ κατηγορίας μέχρι τώρα.

Ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδία συγχάρηκε προσωπικά τον Πρόεδρο της ΚΟΞ κ. Χατζηαράπη και τον Διευθυντή των αγώνων κ. Εμμανουηλίδη Ηρακλή που σε συνεργασία με τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, αλλά και την αμέριστη βοήθεια των εθελοντών, αυτοί οι αγώνες αποτελούν πλέον, όπως είπε, λαμπρό κομμάτι και χρυσή σελίδα στην ιστορία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχήθηκε το 2009 να προσελκύσουμε περισσότερους αθλητές και χώρες ανά το παγκόσμιο.

Ο πρόεδρος της ΚΟΞ κ. Χατζηαράπης, κατά την λήξη των αγώνων, ευχαρίστησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία και την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας για την στήριξη και βοήθεια, τους συνδιοργανωτές, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Σωματείο Ξιφασκίας Λευκωσίας, καθώς και όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση των αγώνων, τους αθλητές και συνοδούς και τέλος απυύθυνε πρόσκληση για το «Κύπελλο Αφροδίτη 2009».

Σημαντική ήταν η βοήθεια των χορηγών, που χωρίς την οικονομική τους στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο να γίνει αυτό το τουρνουά.

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ που πραγματικά βοήθησαν με τον τρόπο τους να προβληθεί αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός.