Κύπελλο «Αφροδίτη» 2009

Με μεγάλη οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Παγκόσμιοι αγώνες «Κύπελλο Αφροδίτη» που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας στο αθλητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου με συμμετοχή 45 αθλητών/τριών από 11 χώρες.

Στο ξίφος μονομαχίας ανδρών αγωνίστηκαν 38 αθλητές με 13 συμμετοχές από την Κύπρο. Μεγάλη συμμετοχή είχαμε και από την Ελλάδα που συμμετείχε με 11 αθλητές εκ των οποίων 2 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Οι μονομαχίες ξεκίνησαν από τις 0930 το πρωί, με τους άνδρες να αγωνίζονται στον προκριματικό γύρο των ομίλων. Στους Κύπριους ξεχώρισαν ο Εμμανουηλίδης Ηρακλής ο οποίος έκανε 4 νίκες και 1 ήττα και ο Κουγιάλης Ανδρέας ο οποίος έκανε 3 νίκες και 2 ήττες. Στις κερκίδες βρισκόταν ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης ως επίσης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Πέτρος Τσαλικίδης.

Πρωταγωνιστές του 1ου γύρου οι Κοντογιάννης Αλέξανδρος (Πρωταθλητής Ελλάδος και 1ος στην Πανελλήνια κατάταξη) και Πέρδικας Νικόλαος (2ος στην Ελλάδα) από Ελληνικής πλευράς, ο Ιταλός Filippa Federico, ο Baczek Marek από την Πολωνία και ο Retter Jason από Μ. Βρετανία. Από Κυπριακής πλευράς ξεχώρησε ο Εμμανουηλίδης Ηρακλής που κατατάχτηκε 9ος.

Στα νοκ-άουτ παιχνίδια που ακολούθησαν, μόνο ο Εμμανουηλίδης κατάφερε να προκριθεί στους 16 του τουρνουά. Στον αγώνα για την βαθμολογούμενη 8άδα ο αθλητής μας αντιμετώπισε τον περσυνό νικητή των αγώνων και 2ο φέτος, Ajzenstαdt Ido όπου παρά την θερμή υποστήριξη από τους θεατές που παρακολουθούσαν τον αγώνα, έχασε και αποκλείστηκε καταλαμβάνοντας την 12η θέση στο τουρνουά. Πολύ καλή παρουσία είχαν οι αθλητές εξ Ελλάδος και η αποστολή του Ισραήλ, ενώ τα φαβορί από Πολωνία, Μ.Βρετανία και Ελβετία αποκλείστηκαν. Την 8άδα συμπλήρωσαν οι Κοντογιάννης, Αμπάλωφ (Κυπελλούχος Ελλάδος), Πέρδικας, Λιατόπουλος, Ajzenstadt (ISR), Krupkin (ISR), Lis Daniel (ISR) και Filippa (ITA).

Σην τελική 4άδα είχαμε τους Αμπάλωφ (κέρδισε τον Κοντογιάννη με 15-11) και Λιατόπουλο (9-8 τον Krupkin), τον Ajzenstadt (15-10 τον Πέρδικα) και Filippa (15-8 τον Lis). Στους ημιτελικούς οι Ελλαδίτες δεν κατάφεραν να περάσουν στον τελικό. Ο Ajzenstadt επικράτησε του Λιατόπουλου με 15-8 και ο Filippa του Αμπάλωφ με 15-12 σε δύο εντυπωσιακά παιχνίδια.

Παράλληλα έγιναν και οι αγώνες των γυναικών, όπου συμμετείχαν μόνο 8 αθλήτριες με 3 Κυπριακές και 3 Ελληνικές συμμετοχές. Στον γύρο των ομίλων ξεχώρισε η Ελβετίδα De Sepibus Miriam και η Ελληνίδα Νικολάου Κυπριανή ενώ από Κυρπιακής πλευράς η έφηβη Χατζηθωμά Μαρία με 3 νίκες και 3 ήττες και η Καραγιάννη Ελένη 2 νίκες και 4 ήττες. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βάλουμε αθλήτριά μας στην 4άδα αφού η Χατζηθωμά ηττήθηκε από την Βαρβέρη με 15-9 και η Καραγιάννη από την Κοκκότη με 15-7. Στους ημιτελικούς η Ελβετίδα επικράτησε της Βαρβέρη με 15-9 ενώ η Κοκκότη έχασε στον πόντο με 15-14 από την Νικολάου.

Ακολούθησε μια σεμνή τελετή έναρξης στην οποία απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΚΟΞ κ. Γιάννης Χατζηαράπης. Στην ομιλία του ανέφερε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι η συνεχής αναβάθμισή της και η ανάληψη τέτοιων σημαντικών διεθνών διοργανώσεων, που προβάλουν την χώρα μας διεθνώς. Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Σωματείο Ξιφασκίας Λευκωσίας, καθώς και όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή διοργάνωση των αγώνων. Σημαντική και αναγκαία τόνισε ήταν και η οικονομική στήριξη των χορηγών Κ.Ο.Τ., ΟΠΑΠ και ΚΟΑ, των χορηγών επικοινωνίας CyprusSportChannel, SuperSportFM και SportDay καθώς και των υποστηρικτών ΑΗΚ, Δήμου Αγλαντζιάς και Λογιστικό γραφείο Μ.Τ. Μιχαηλίδης.

Ακολούθησε η παρουσίαση των συμμετεχόντων χωρών καθώς και των αθλητών και διαιτητών των τελικών. Οι θεατές παρακολούθησαν τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες της διοργάνωσης που εντυπωσίασαν με την τεχνική, την ταχύτητα και την ακρίβεια των κινήσεών τους. Νικητές τους φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου Αφροδίτη 2009 οι Filappa Federico (15-11 τον Ajzenstαdt Ido) με διαιτητή των Δουβή Ανδρέα (Διεθνή Διαιτητή Β’) και De Sepibus Miriam (15-9 την Νικολάου Κυπριανή) με διαιτητή τον Κύπριο Παπαγεωργίου Παναγιώτη (Διεθνή Διαιτητή Β’).

Ξίφος Μονομαχίας Ανδρών
1. FILIPPA Federico     ITA
2. AJZENSTAD Ido     ISR
3. ABALOF Georges     GRE
3. LIATOPOULOS Periklis     GRE
———————————-
12. EMMANOUILIDIS Iraklis     CYP
18. KOUYIALIS Andreas     CYP
20. CAE Paris Limin     CYP
25. PAPAYIANNIS Yiannis     CYP
25. YIANNAKI Constantinos     CYP
27. CAI Weizhou     CYP

Ξίφος Μονομαχίας Γυναικών
1. DE SEPIBUS Miriam     SUI
2. NICOLAOU Kypriani     GRE
3. KOKKOTI Katia     GRE
3. VARVARI Fani     GRE
———————————–
5. HADJITHOMA Maria     CYP
6. KARAYIANNI Eleni     CYP

Στους τελικούς και τις απονομές που ακολούθησαν παρευρέθηκαν οι Ματσουκάρης Κώστας (μέλος Δ.Σ. ΚΟΕ), Κολακίδου Σούλα (Αντιδήμαρχος Λευκωσίας), Λάντα Έλενα (Δημ. Σύμβ. Δήμου Αγλαντζιάς) και εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου η Μανναρίδου Αγάθη. Από Ελληνικής πλευράς στους αγώνες βρέθηκαν ο Σάββας Διαφωνίδης και ο Τσώκας Πέτρος του Ομίλου ξιφασκίας Φλώρινας. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του κόσμου που από το πρωί γέμιζε τις κερκίδες του αθλητικού κέντρου.

Πολλά ήταν τα κολακευτικά σχόλια των ξένων αθλητών και συνοδών που δήλωσαν ότι το επίπεδο των αγώνων ήταν αρκετά καλό και η οργάνωση απλά τέλεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος το τουρνουά κέντρισε το ενδιαφέρον αθλητών από 11 χώρες, πράγμα που υποδηλώνει την προβολή που έτυχαν οι αγώνες στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγώνες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία ξιφασκίας. Η Ελληνική αποστολή ευχαρίστησε για την άψογη φιλοξενία από την Κυπριακή Ομοσπονδία ξιφασκίας και ανανέωσε το ραντεβού-συμμετοχή για το επόμενο Κύπελλο Αφροδίτη.

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ που πραγματικά βοήθησαν με τον τρόπο τους να προβληθεί αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός.

Επίσης η Ομοσπονδία θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της στην οργανωτική επιτροπή των αγώνων που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό τόσο οργανωτικά αλλά και αγωνιστικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Κύπελλο Αφροδίτη 2009.