Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ξιφασκίας – Πλόβντιβ, Βουλγαρίας 16-18 Ιουνίου

Πραγματοποιήθηκε απο τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου στην Φιλιππουπολη (Πλόβντιβ) της Βουλγαρίας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ξιφασκίας ανδρών και γυναικών στα ατομικά αθλήματα. Πέραν της σημασίας των συγκεκριμένων αγώνων για την παγκόσμια κατάταξη, οι συγκεκριμένοι αγώνες ήταν και οι πρώτοι βαθμολογούμενοι αγώνες για το άθλημα της ξοφασκίας για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024 και συνεπώς συμμετείχαν όλοι οι πρωτεύσαντες αθλητές στην παγκόσμια κατάταξη.

Η Κύπρος αντιπροσωπεύθηκε απο τους αθλητές της Εθνικής Κύπρου Αλέξανδρο Τοφαλίδη στο ξίφος ασκήσεως (foil) και τους Ειρήνη Μαυρικίου και τον Αλέξανδρο Ταλιώτη στο ξίφος μονομαχίας (epee).

O Αλέξανδρος Τοφαλίδης απο σύνολο 70 αθλητών, πέρασε άνετα απο το στάδιο των πούλς με 4 νίκες στους 64 και σημείωσε 2 νίκες με 15-13 στα νοκ αουτ εναντιον των Poscharwig απο Αυστρία και Llavabol απο Ισπανία και πέρασε στους 32. Στον 3ο αγώνα του νοκ αουτ εναντίον του Βρετανού Davis έχασε με 6-15 και αποκλείστηκε- τελική κατάταξη στην 15η θέση.

Η Ειρήνη Μαυρικίου με 2 νίκες απο 6 αγώνες στα πούλς (απο σύνολο 78 αθλητών) δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει στα νοκ-αουτ και αποκλείστηκε καταλαμβανοντας όμως την 60η θέση.

Ο Αλέξανδρος Ταλιώτης με 2 νίκες στα πούλς απο σύνολο 88 αθλητών πέρασε με επιτυχία στα νοκ-αουτ. Αγωνιζόμενος εναντίον του Φινλανδού πρωταθλητή Vuorinen έχασε με 9-15 και αποκλείστηκε, καταλαμβάνοντας την 64η θέση.

Η παρουσία των τριών πρωταθλητών μας κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική αφού κατάφεραν να καταλάβουν θέσεις στην 64αδα και συνεπώς να αποκομίσουν πολύτιμους βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη τους.

Φωτό 1: Ταλιώτης
Φωτο 2: Μαυρικίου
Φωτο 3: Τοφαλίδης