Επιτυχημένη Συμμετοχή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων

[Νάπολη-28/2/2024] Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας ανακοινώνει τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Κυπρίων αθλητών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη, από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024. Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 9 Κύπριοι αθλητές στα ατομικά αγωνίσματα του Ξίφους Μονομαχίας και Ξίφους Ασκήσεως και για πρώτη φορά στο ομαδικό του Ξίφους Μονομαχίας.

Στα ατομικά αγωνίσματα είχαμε μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις αφού 6 αθλητές μας κατάφεραν να προκριθούν από τους ομίλους στην τελική φάση της διοργάνωσης, ενώ ο KIAYIAS Aris πέτυχε να προκριθεί στους 16 καλύτερους της Ευρώπης!

Στο ξίφος ασκήσεως (Foil):
Την καλύτερη επίδοση πέτυχε ο KIAYIAS Aris, ο οποίος ξεκίνησε με 4-2 νίκες στους ομίλους και προκρίθηκε απευθείας στους καλύτερους 64 της διοργάνωσης. Στη συνέχεια νίκησε 15-9 τον FU GIUGNO Raffaele  (DEN) και με 15-8 τον FLOREA Luca (GBR) μπαίνοντας στη 16άδα. Την ιστορική είσοδό του στην 8άδα σταμάτησε ο Αυστριακός FALCHETTO Lauro από τον οποίο έχασε με 15-10, καταλαμβάνοντας τελικά την τιμητική 15η θέση σε 94 αθλητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FALCHETTO αναδείχτηκε τελικά πρωταθλητής Ευρώπης αφού νίκησε στον τελικό τον Ιταλό CONTICINI Mattia.

Δεύτερη καλύτερη επίδοση είχε η νεαρή KOPYLTSOVA Elizaveta, η οποία ξεκίνησε με 5-1 νίκες και προκρίθηκε απευθείας στις καλύτερες 64 της διοργάνωσης. Αντιμετώπισε την FINKS Hila (ISR) την οποία νίκησε με 15-1, αλλά στη συνέχεια έχασε με 15-8 από την Ιταλίδα FRANZONI Ludovica, κατακτώντας τελικά την 21η θέση σε 90 αθλήτριες. Στο ίδιο όπλο, η GARANINA Sofia πέρασε τους ομίλους και αποκλείστηκε στον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα καταλαμβάνοντας την 59η θέση. Η KOPYLTSOVA συμμετείχε και στην μεγαλύτερη κατηγορία των νέων γυναικών (Κ20) όπου πέρασε τους ομίλους, αλλά έχασε στον πρώτο αγώνα για την 32άδα και κατέλαβε την 42η θέση.

Στο ξίφος μονομαχίας (Epee):
Την καλύτερη επίδοση πέτυχε η BEZUGLAYIA Varvara, η οποία ξεκίνησε με 4-2 νίκες και προκρίθηκε απευθείας στις καλύτερες 64 της διοργάνωσης. Αντιμετώπισε την ALEXANDRESCU Alina (ROU) την οποία νίκησε με 15-5, αλλά στη συνέχεια έχασε με 15-11 από την Ουκρανή MAKSYMENKO Anna, κατακτώντας τελικά την 28η θέση σε 90 αθλήτριες. Η MAKSYMENKO έφτασε μέχρι τον τελικό όπου νίκησε και την Εσθονή KIKERPILL Eliisa κατακτώντας την 1η θέση στη διοργάνωση.
Οι υπόλοιποι αθλητές, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κατέλαβαν τις παρακάτω θέσεις:
– ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Ιωάννης 85ος
– TSAKUNOV Matvey, 92ος
————————————————————————
– ΧΡΙΣΤΟΦΗ Ιόλη 107η
– ΘΕΟΔΩΡΟΥ Γιώργος 108ος
– ΑΔΑΜΟΥ Κωνσταντίνος 118ος

Στα ομαδικά, η Κυπριακή Ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά, με τους ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, TSAKUNOV και ΘΕΟΔΩΡΟΥ όπου αντιμετώπισε την ομάδα της ΠΟΛΩΝΙΑΣ όπου έχασε με 45-26 και κατέλαβε την 24η θέση ανάμεσα σε 27 ομάδες.

Στη συνολική κατάταξη και συγκομιδή μεταλλίων, οι Ιταλοί κατέκτησαν την πρωτιά, αφού στα ατομικά μάζεψαν συνολικά 7 μετάλλια (3 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα), με δεύτερους του Ούγγρους με 3 μετάλλια (1 χρυσό, 1 αργυρό και 1 χάλκινο). Στα ομαδικά, πρώτη στον πίνακα μεταλλίων και πάλι η Ιταλία με 4 μετάλλια (2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο) με δεύτερη την Ουκρανία με 4 μετάλλια (2 χρυσά και 2 χάλκινα).

Γενικά η παρουσία της Κύπρου σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις αυξάνεται συνεχώς τόσο στο αγωνιστικό αλλά και στο οργανωτικό κομμάτι. Η αποστολή συνοδεύτηκε από τον εθνικό μας συντονιστή και προπονητή, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση και την επιτυχία της συμμετοχής μας, ενώ ο Ηρακλής Εμμανουηλίδης παραμένει στη Νάπολη μέχρι την ολοκλήρωση όλης της διοργάνωσης αφού συμμετέχει στην Τεχνική Διεύθυνση των αγώνων, διορισμένος από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξιφασκίας.

Επόμενη διεθνή διοργάνωση για τους έφηβους, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο, στο οποίο ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, έχει προσκληθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως επικεφαλής προπονητής προπονητικού καμπ στο ξίφος μονομαχίας πριν τους αγώνες.